Natuurpunt Lanaken

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home :: Overzicht
Overzicht activiteiten

educatieve poelen Pietersheim

E-mailadres Afdrukken

Het grasland rond de educatieve poelen heeft een grote botanische waarde, maar is ook van belang voor een aantal bedreigde dagvlinders. Op deze locatie lag vroeger een kiezelgroeve die na de exploitatie als stortplaats van huishoudelijk afval dienst deed. Bij de verbreding van het Albertkanaal, begin jaren 80 van vorige eeuw, werd de uitgegraven grond (klei en leem) gebruikt om de stortplaats af te dekken. Dankzij deze heterogene bodemsamenstelling kwam een rijke diversiteit aan planten tot stand. Hier groeien naast typische 'Kempense' soorten ook planten die eerder thuishoren in Haspengouw. 

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:23 Lees meer...
 

evaluatie bermbeheer

E-mailadres Afdrukken

Vlaanderen heeft zoveel wegen dat de totale oppervlakte van alle wegbermen samen bijna zo groot is als de totale oppervlakte erkend natuurreservaat. Ecologisch bermbeheer kan bijgevolg sterk bijdragen tot de instandhouding van veel wilde planten en dieren. In woon- en landbouwgebieden is er voor hen vaak geen plaats meer om te overleven. Bermen vormen dan vaak de laatste uitwijkplaats. Ze vervullen ook een belangrijke rol als ecologisch knooppunt of als verbindingsgebied tussen aangrenzende groengebieden. 

Sinds 1997 beschikt de gemeente over een bermbeheerplan, dat door de toenmalige Limburgse Intercommunale voor Milieubeheer (LIM) opgemaakt werd. Het bermbeheerplan geeft aan wat er in de berm jaarlijks moet gebeuren voor een optimale verkeersveilige en ecologische ontwikkeling. Het maaitijdstip en de maaifrequentie werden gekozen i.f.v. de aanwezige of gewenste plantengroei en bijzondere fauna. 

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:25 Lees meer...
 

excursies libellen

E-mailadres Afdrukken

Libellen zijn insecten met een lang achterlijf, grote ogen en kleine antennes. Hun vleugels zijn stevig met een dichte adering en hebben vaak een donkere stip. De vleugels kunnen onafhankelijk bewegen. Zo kunnen libellen in de lucht 'stilstaan' en zelfs achteruit vliegen. Libellen jagen op andere insecten, die ze gewoonlijk in de lucht vangen. Hierbij maken ze soms duizelingwekkende duikvluchten. De meeste mensen gaan er nog steeds van uit dat libellen kunnen steken of bijten. Dit is en blijft een hardnekkig fabeltje. 

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:26 Lees meer...
 

herpetologisch onderzoek

E-mailadres Afdrukken

 Dankzij Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, komt de Vlaamse herpetofauna steeds meer in de belangstelling te staan. Hyla coördineert de werking van de lokale afdelingen en informeert het brede publiek via workshops, folders en wetenschappelijke publicaties. De werkgroep organiseert ook excursies en studiedagen. Via een gerichte aanpak probeert Hyla ook (lokale) overheden en bedrijven bij zijn werking te betrekken. 

Laatst aangepast op zaterdag, 15 april 2017 15:37 Lees meer...
 Kalender

Vorige maand Januari 2018 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 1 1 2 3 4 5 6 7
week 2 8 9 10 11 12 13 14
week 3 15 16 17 18 19 20 21
week 4 22 23 24 25 26 27 28
week 5 29 30 31