Natuurpunt Lanaken

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home :: Overzicht
Overzicht activiteiten

evaluatie bermbeheer

E-mailadres Afdrukken

Vlaanderen heeft zoveel wegen dat de totale oppervlakte van alle wegbermen samen bijna zo groot is als de totale oppervlakte erkend natuurreservaat. Ecologisch bermbeheer kan bijgevolg sterk bijdragen tot de instandhouding van veel wilde planten en dieren. In woon- en landbouwgebieden is er voor hen vaak geen plaats meer om te overleven. Bermen vormen dan vaak de laatste uitwijkplaats. Ze vervullen ook een belangrijke rol als ecologisch knooppunt of als verbindingsgebied tussen aangrenzende groengebieden. 

Sinds 1997 beschikt de gemeente over een bermbeheerplan, dat door de toenmalige Limburgse Intercommunale voor Milieubeheer (LIM) opgemaakt werd. Het bermbeheerplan geeft aan wat er in de berm jaarlijks moet gebeuren voor een optimale verkeersveilige en ecologische ontwikkeling. Het maaitijdstip en de maaifrequentie werden gekozen i.f.v. de aanwezige of gewenste plantengroei en bijzondere fauna. 

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:25 Lees meer...
 

excursies libellen

E-mailadres Afdrukken

Libellen zijn insecten met een lang achterlijf, grote ogen en kleine antennes. Hun vleugels zijn stevig met een dichte adering en hebben vaak een donkere stip. De vleugels kunnen onafhankelijk bewegen. Zo kunnen libellen in de lucht 'stilstaan' en zelfs achteruit vliegen. Libellen jagen op andere insecten, die ze gewoonlijk in de lucht vangen. Hierbij maken ze soms duizelingwekkende duikvluchten. De meeste mensen gaan er nog steeds van uit dat libellen kunnen steken of bijten. Dit is en blijft een hardnekkig fabeltje. 

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:26 Lees meer...
 

holle wegen Briegden

E-mailadres Afdrukken

Een holle weg is een weg of pad waarvan het wegdek lager ligt dan het omliggende land. Eeuwenlang gebruik van hetzelfde pad, te voet of met paard en kar, leidde tot een natuurlijk erosieproces. Losgewoelde aarde spoelde af met het regenwater en op die manier diepte de weg zich jaar na jaar verder uit. Het is een proces dat ook vandaag nog optreedt zolang het wegdek onverhard blijft. In Limburg komen holle wegen vooral in heuvelachtige streken met een leembodem voor (Haspengouw), maar je kan ze ook aantreffen in Voeren en zelfs in de Kempen.

In een holle weg kunnen verschillende gradiënten voorkomen: in temperatuur, beschaduwing, bodemvochtigheid, voedselrijkdom, hellingsgraad van de taluds, ... Zo kunnen op een korte afstand de groeicondities voor planten verschillen. Een belangrijke factor hierin is de bezonning die steeds verschillend is voor beide taluds en een grote invloed heeft op temperatuur, luchtvochtigheid en lichtinval. Dit zorgt voor een microklimaat. Door deze gradiënten is een grote diversiteit van plant- en diersoorten mogelijk in één en dezelfde holle weg.

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:28 Lees meer...
 

invasieve plantenexoten

E-mailadres Afdrukken

In onze natuur duiken steeds meer uitheemse plant- en diersoorten op. Deze horen hier normaal niet thuis, maar door allerlei menselijke oorzaken zijn ze wel bij ons terechtkomen. Van de uitheemse soorten die hier wel goed aarden, vestigen sommige zich in onze natuur zonder voor problemen te zorgen. Een aantal onder hen kunnen zich dankzij vernuftige overlevingstechnieken enorm uitbreiden en worden dan als invasieve exoten beschouwd. Deze hebben een ernstige negatieve impact op diverse ecosystemen. Ze leiden tot een afname van de inheemse biodiversiteit. Bovendien kunnen ze aanzienlijke economische schade aanrichten. De laatste jaren wordt meer aandacht besteed aan deze problematiek. 

Sinds 2015 is de Europese verordening invasieve exoten van kracht. Deze stelt dat soorten opgenomen op de Europese lijst van invasieve exoten niet meer mogen gehouden, verkocht en getransporteerd worden en verplicht terreineigenaars en -beheerders om deze soorten actief te bestrijden. De plant- en diersoorten die op deze lijst staan, vind je terug op Ecopedia.

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:28 Lees meer...
 Kalender

Vorige maand Augustus 2018 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 31 1 2 3 4 5
week 32 6 7 8 9 10 11 12
week 33 13 14 15 16 17 18 19
week 34 20 21 22 23 24 25 26
week 35 27 28 29 30 31