Natuurpunt Lanaken

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home :: Overzicht
Overzicht activiteiten

kesseltse kip

E-mailadres Afdrukken

De open ruimte tussen Maastricht, Lanaken en Riemst heeft een unieke geschiedenis. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd bij het uitgraven van het Albertkanaal de grond ‘opgekipt’. Zo ontstond een kunstmatige verhoging in het landschap: de Kesseltse Kip. De taluds werden bebost. Het plateau werd in cultuur gebracht en rondom de weilanden werden hagen aangeplant. Zo ontstond een kleinschalig landbouwgebied. Tijdens de Duitse opmars in 1940 diende de Kesseltse Kip als uitkijkpost. Van militaire betekenis was ze niet, want de Luftwaffe vloog simpelweg over de aangelegde verdedigingslinies heen.

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:31 Lees meer...
 

kleine landschapselementen

E-mailadres Afdrukken

Hagen, heggen, houtkanten, houtwallen en poelen zijn kleine landschapselementen (KLE's) die een bepaalde streek kenmerken. De afgelopen decennia zijn ze echter in grote aantallen verdwenen. De achteruitgang is dikwijls terug te brengen tot het verlies van de vroegere functies zoals veekering, brand- en hakhoutvoorziening. Hierdoor verdween niet alleen de noodzaak voor tijdig onderhoud, maar werd onderhoud ook een kostenpost zonder dat daar inkomsten of afgewerkte producten tegenover stonden. De verdere mechanisatie in de landbouw was ook voor vele KLE's nefast.

Naast de voormalige nutsfuncties hebben KLE's ook een cultuurhistorische, ecologische en landschappelijke waarde. Ze geven vorm aan het landschap en bieden een aangename afwisseling voor de wandelaar of fietser die van dat landschap komt genieten. De belevingswaarde ervan mogen we dus niet onderschatten. Samen met de landbouwers willen Natuurpunt Lanaken en het gemeentebestuur dan ook deze waardevolle landschapselementen opnieuw een plaats geven op het platteland.

Laatst aangepast op woensdag, 16 november 2016 20:32 Lees meer...
 

Life-project 'Pays Mosan'

E-mailadres Afdrukken

Door de aanleg van het Albertkanaal (1930-1939) ontstonden er op het zuidoostelijk traject, tussen Gellik en Kanne, steile en brede taluds. De kunstmatige insnijding van het Albertkanaal doorheen het Haspengouwse landschap deed een uniek ecosysteem ontstaan. De combinatie van verschillende bodems (mergel, zand, grind en leem) die door het uitgraven aan de oppervlakte kwamen en lokale gradiënten (droog-nat, zon-schaduw) zorgde uiteindelijk voor een rijke variatie aan habitats. Omwille van deze hoge natuurwaarde maken de taluds deel uit van Europees netwerk Natura 2000

Laatst aangepast op donderdag, 22 maart 2018 16:10 Lees meer...
 

monitoring amfibieën

E-mailadres Afdrukken

Salamanders, kikkers en padden leven zowel in het water als op het land. Voor hun voortplanting zijn zij aangewezen op allerlei typen zoet water. In het water wordt gepaard, worden de eieren afgezet en groeien de larven op. De meeste volwassen en jonge dieren verblijven in de zomer op het land. Ze overwinteren op het land en/of in het water. Amfibieën hebben dus zowel een land- als een waterbiotoop en zijn daardoor gevoelig voor veranderingen in beide biotopen.

Dankzij Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, komen onze amfibieën steeds meer in de belangstelling te staan. Hyla informeert het brede publiek via workshops, folders en wetenschappelijke publicaties. De werkgroep organiseert ook excursies en studiedagen. Via een gerichte aanpak probeert de werkgroep ook (lokale) overheden en bedrijven bij zijn werking te betrekken. 

Laatst aangepast op vrijdag, 09 maart 2018 21:08 Lees meer...
 Kalender

Vorige maand Augustus 2018 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 31 1 2 3 4 5
week 32 6 7 8 9 10 11 12
week 33 13 14 15 16 17 18 19
week 34 20 21 22 23 24 25 26
week 35 27 28 29 30 31